Bestrijding van de Eikenprocessierups

De eikenprocessierups, in vaktaal ook wel EPR genoemd, is een jaarlijks terugkerend probleem. De rups komt, afhankelijk van het weer, vaak begin mei uit. Deze begint zich dan in grote getallen te voeden met het jonge, verse blad van de eiken. Veelal betreft het in Nederland de zomereik. (Quercus robur). Echter is hij dit jaar op vele andere eiken soorten aangetroffen. Onder andere ook op de Hongaarse eik, de Moseik, Wintereik, Amerikaanse eik en Moeraseik. In enkele gevallen is de Eikenprocessierups ook al waargenomen op Beuken. 

Zodra de rups zich twee maal verveld heeft, ontwikkeld hij in het derde stadium de brandharen. Vanaf dat moment zijn de - niet met het blote oog te zien - microscopisch kleine brandharen gevaarlijk voor mens en dier. De 0,3 mm grote brandharen worden bij stress of bedreiging afgeschoten. Door hun pijlvormige vorm met minuscule weerhaken blijven ze in de huid van mens en dier zitten. Ook kunnen ze gemakkelijk door de wind mee worden gevoerd. Hierdoor komen ze in sommige gevallen ook terecht in luchtwegen en/of ogen. De jeuk, het branderige gevoel en de op een allergische reactie lijkende klachten kunnen maximaal 2 weken aanhouden. Indien men hier al last van heeft adviseren wij Mentholgel met 2% Menthol van BiPharma. 

Bestrijding

De rups is een jaarlijks terugkerend probleem. Voor zowel gemeenten als particulieren. Aannemelijk is dat niet alle nesten door gemeenten verwijderd kunnen worden. Daarnaast is het voor bomen die particulier eigendom zijn voor eigen rekening. Door middel van een milieu, natuur, & mens- en diervriendelijke aanpak halen wij snel, veilig en vakkundig de oude & nieuwe nesten weg. 

 


Tarieven

De kosten voor het verwijderen van de nesten hangt af van de hoeveelheid nesten, het aantal bomen en de toegankelijkheid rondom de boom.

Een nest tot 3/4 meter hoogte kan vanaf de grond of met een ladder verwijderd worden. De kosten zijn hiervoor dan ook lager dan wanneer er een hoogwerker gebruikt moet worden. Indien er ook geen hoogwerker bij kan komen, word het klimmend gedaan. Voor een richtprijs gaarne de volgende dingen per WhatsApp of Mail naar ons versturen: 

 

- Naam en adresgegevens + telefoonnummer

- Foto’s van de bomen en nesten
- Aantal bomen & aantal nesten
- Vermeld toegankelijkheid rondom de boom

 

Ik kan u dan een gericht prijsopgave maken. Indien u akkoord gaat plan ik u zo spoedig mogelijk in.

Email: brboomverzorging@outlook.com

Mobiel: 0683326065